|
|
Βιογραφικό σημείωμα Δημάρχου Φαρσάλων
Άρη Καραχάλιου
Γεννήθηκα τον Δεκέμβριο του 1958 στα Φάρσαλα, όπου τέλειωσα τις Γυμνασιακές Σπουδές το 1976. Το ίδιο έτος πέτυχα στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και τον Μάιο του 1981 ορκίσθηκα πτυχιούχος.
Από το Δεκέμβριο του 1983 μέχρι και το 2010 παρέμεινα μαχόμενος δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, με επαγγελματική έδρα στην πόλη των Φαρσάλων.
Από τον Οκτώβρη του 1986 συμμετέχω στα δρώμενα της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπήρξα Δημοτικός Σύμβουλος Φαρσάλων και θήτευσα σε πολλές θέσεις Διοίκησης με κορυφαία τη μακρά μου θητεία ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010 εκλέχθηκα ως ο πρώτος Δήμαρχος του διευρυμένου Καλλικρατικού Δήμου Φαρσάλων, που προέκυψε από τη συγχώνευση των τεσσάρων Καποδιστριακών Δήμων της επαρχίας Φαρσάλων, ήτοι των Δήμων: Φαρσάλων, Πολυδάμαντα, Ενιπέα και Ναρθακίου.
Κατά την τετραετία 2011-2014 διετέλεσα εκπρόσωπος της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας και μέλος:
1. Της τριμελούς Επιτροπής του άρθρου 152 του ν. 3463/2006 (Α΄114) «περί ελέγχου πράξεων και αποφάσεων των μονομελών και συλλογικών οργάνων της Τ.Α. της Περιφέρειας Θεσσαλίας».
2. Της τριμελούς Επιτροπής του άρθρου 232 του ν. 3.852/2010 «περί ελέγχου αστικής ευθύνης των αιρετών της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης Περιφέρειας Θεσσαλίας».
3. Του πενταμελούς Πειθαρχικού Συμβουλίου του άρθρου 234 του ν. 3.852/2010 «περί πειθαρχικής διαδικασίας των αιρετών της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας».
Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2014 επανεκλέχθηκα Δήμαρχος Φαρσάλων, αξίωμα στο οποίο παραμένω έως σήμερα.
Οι κομβικές στρατηγικές πολιτικές επιλογές μου για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του τόπου μου συνδέονται με το τρίπτυχο πολιτισμός – ενέργεια - περιβάλλον.
Θεωρώ συγκριτικό πλεονέκτημα για τον Δήμο το αξιοπρόσεκτα πλούσιο πολιτιστικό του απόθεμα. Εστίασα σε αυτό υλοποιώντας πλέον των εξήντα έργων, με κορυφαία την αναστήλωση της ακροπόλεως της αρχαίας Φαρσάλου, τα δύο Διεθνή αρχαιολογικά προγράμματα, που φέρνουν κάθε χρόνο στον τόπο για τρεις και πλέον μήνες περισσότερους από εκατό ξένους και Έλληνες αρχαιολόγους, τη δημιουργία Δημοτικής Πινακοθήκης τη δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου, τη δημιουργία Ιστορικού Μουσείου της πόλης στον Πύργο Καραμίχου (18ος αι.) και τη διοργάνωση δύο μεγάλων επιστημονικών συνεδρίων.
Όσον αφορά στην ενεργειακή πολιτική μου εστιάζω σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και προχωρώ σε επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα δημοτικά κτήρια Φαρσάλων, στα κτήρια των σχολικών μονάδων, των παιδικών σταθμών και στο Κλειστό Γυμναστήριο Φαρσάλων. Τα έργα έχουν ήδη υλοποιηθεί για εννέα (9) κτήρια και έχουν εκπονηθεί μελέτες και για το Δημαρχιακό Μέγαρο, το Πολιτιστικό Κέντρο, το Δημοτικό Στάδιο και το κλειστό Γυμναστήριο του 2ου Λυκείου.
Τέλος, το πεδίο της περιβαλλοντικής πολιτικής το συνδέω πρωτίστως με έργα αναπλάσεως του αστικού περιβάλλοντος, κορυφαία εκ των οποίων είναι τα υλοποιημένα έργα της ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής των πηγών του Απιδανού ποταμού, της ανάπλασης της βόρειας εισόδου της πόλεως Φαρσάλων, της περιοχής Βαρουσίου και της περιοχής των Ρομά.
Συμμετείχα ως εισηγητής σε μακρά σειρά επιστημονικών συνεδρίων:
1. 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Marketing & Branding τόπου – Λάρισα, Μάρτιος 2017
2. 9ο Συνέδριο Λαρισαϊκών Σπουδών – Λάρισα, Δεκέμβριος 2016
3. 4ο Πανελλήνιο Εθνολογικό Συνέδριο Θεσσαλών Καραγκούνηδων – Νίκαια Λάρισας, Σεπτέμβριος 2016
4. 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Βόλος, Σεπτέμβριος 2015
5. 8ο Συνέδριο Λαρισαϊκών Σπουδών – Λάρισα, Δεκέμβριος 2014
6. 3ο Πανελλήνιο Εθνολογικό Συνέδριο Θεσσαλών Καραγκούνηδων – Φάρσαλα, Απρίλιος 2014
7. 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο "Κλιματική Αλλαγή - Αυτοδιοίκηση & Θεσσαλία, μπροστά στην παγκόσμια πρόκληση" - Καρδίτσα, Ιούνιος 2017.
8. Ημερίδα για την παρακολούθηση του Σ.Δ.Α.Ε. Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, στα πλαίσια του "MAYORS IN ACTION" – Αθήνα, Φεβρουάριος 2017.
9. Ημερίδα η «Τοπική αυτοδιοίκηση στη σύγχρονη εποχή. Προκλήσεις πολιτικές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» – Λάρισα, Φεβρουάριος 2017
10. Ημερίδα «Καινοτομίες και τεχνολογίες που χτίζουν έξυπνες πόλεις» SMARTCITIES – Αθήνα, Μάρτιος 2016.
11. Διημερίδα «Σχεδιάζοντας τη Μετάβαση προς Ενεργειακά Αποδοτικές Πόλεις – Εξοικονόμηση Ενέργειας σε επίπεδο Δήμων και Δημοτών», που διοργάνωσε το Δίκτυο Ελληνικών Πράσινων Πόλεων (ΔΕΠΠ) σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Άνεμος Ανανέωσης» και το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας – Αθήνα, Ιούνιος 2015.
12. Ημερίδα «Εξοικονόμηση ενέργειας και χρηματοδότηση έργων» του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος - Αθήνα, Μάιος 2015.
13. Εθνική εκδήλωση του Ευρωπαϊκού προγράμματος «SEAP PLUS» - «Προώθηση και Ενίσχυση της Πρωτοβουλίας του Συμφώνου των Δημάρχων στην Ελλάδα: Περισσότεροι συμμετέχοντες, καλύτερα Σχέδια Δράσης στην Ευρώπη» - Αθήνα, Ιούνιος 2014
14. Ημερίδα για τα Σχέδια Δράσης Αειφόρου Ενέργειας Σ.Δ.Α.Ε., Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας Κ.Α.Π.Ε.– Θεσσαλονίκη, Μάιος 2014
Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Φαρσάλων εκσυγχρονίζεται και συμμετέχει ενεργά σε ευρωπαϊκά προγράμματα όπως:
1. στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία "Σύμφωνο των Δημάρχων", σύνταξη του Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας του Δήμου Φαρσάλων για το 2020.
2. στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Ευφυής Ενέργεια Ευρώπη» με τίτλο SEAP-PLUS (Adding to SEAP- more participants more content across Europe), με Εθνικό Συντονιστή το ΤΕΕ.
3. στο έργο LIFE CLIM'FOOT, με αντικείμενο τον υπολογισμό του ανθρακικού αποτυπώματος των δραστηριοτήτων του Δήμου. Ελληνικός εταίρος του προγράμματος είναι το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και εξοικονόμησης Ενέργειας – Κ.Α.Π.Ε.
4. στο Ευρωπαϊκό έργο Mayors in Αction (www.mayorsinaction.eu), το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας - Κ.Α.Π.Ε., ως Συντονιστής του Συμφώνου των Δημάρχων, υποστηρίζει 6 πιλοτικούς Δήμους στην εφαρμογή και στην παρακολούθηση των Σχεδίων Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ). Οι Δήμοι που συμμετέχουν είναι Φαρσάλων, Μεγάρων, Λυκόβρυσης - Πεύκης, Τρίπολης, Βριλησσίων και Αγίου Δημητρίου.
5. στο έργο "Step2sport- βήμα προς βήμα ανακαίνιση για τη δημιουργία αθλητικών κτηρίων σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης" στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Ευφυής Ενέργεια».
Κατά τη διάρκεια της έως τώρα θητείας μου ο Δήμος Φαρσάλων κατέκτησε τέσσερα βραβεία για το έργο που εκπονείται στους κομβικούς τομείς του Πολιτισμού και του Περιβάλλοντος:
2017: Best City Awards 2017 - Χρυσό Βραβείο για το έργο στον τομέα του Πολιτισμού.
2016: Best City Awards 2016 - Χρυσό Βραβείο για το έργο στον τομέα της Ενέργειας.
2016: Best City Awards 2016 - Αργυρό Βραβείο για το έργο στον τομέα του Πολιτισμού.
2016: ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2016 - Χρυσό Βραβείο για το έργο στον τομέα της Ενέργειας.