Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εγκαίνια δικτύου φυσικού αερίου στα Φάρσαλα

    Εχθές, Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, σε μια σημαντική εκδήλωση που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Φαρσάλων με την ΕΠΑ Θεσσαλίας, εγκαινιάστηκε η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην περιοχή μας.

 fa1

 

DHMOSFARSALON161

    Τις σημαντικές προοπτικές, τόσο για την οικονομική ανάπτυξη όσο και για την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, μέσω της αγοράς ενέργειας, ανέδειξε στην εκδήλωση ο υπουργός.
    Κατά τα εγκαίνια, αναφέρθηκε στις δυνατότητες ανάπτυξης στον τομέα του φυσικού αερίου, τόνισε πως η χώρα έχει όλες τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε να μετατραπεί σε έναν περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, με τα μεγάλα έργα που έχουν δρομολογηθεί, με τους αγωγούς φυσικού αερίου, αλλά και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις.
   Δίνοντας το στίγμα και κωδικοποιώντας τους βασικούς πυλώνες της ενεργειακής πολιτικής της χώρας ο υπουργός επεσήμανε πως η Ελλάδα ασκεί μια πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική, «η οποία επιμένει να χτίζει γέφυρες εκεί που άλλοι υψώνουν τείχη», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τονίζοντας πως «μια τέτοια γέφυρα είναι ο αγωγός φυσικού αερίου TAP, ο οποίος θα εγκαινιαστεί τον Μάιο, αλλά και ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας».
    Χαρακτηρίζοντας επιπροσθέτως, «εφαλτήριο ανάπτυξης» αυτά που γίνονται στον τομέα της ενέργειας, τόνισε ότι υπάρχει ένας οργανωμένος σχεδιασμός για την όσο το δυνατόν ταχύτερη του Αερίου στην Ελλάδα και εξέφρασε την αισιοδοξία του πως όλοι τελικά θα εξυπηρετήσουμε τον μεγάλο στόχο για ασφαλείς, αξιόπιστες και φθηνότερες υπηρεσίες για τους καταναλωτές και για τις επιχειρήσεις, ενώ έκανε ειδική μνεία στο νέο διακανονισμό χρεών που θέτει από αύριο σε ισχύ η ΔΕΗ.
    Αναφερόμενος στο έργο της επέκτασης του δικτύου στα Φάρσαλα, τόνισε πως «σήμερα στέλνουμε ένα πολύ θετικό μήνυμα. Πως είναι δυνατόν να υπάρξει πρόσβαση στο φυσικό αέριο ενός ολοένα και μεγαλύτερου κομματιού του πληθυσμού μας σε παρά πολύ καλές τιμές. Το γεγονός ότι έχουμε μία μείωση κατά 24% στο αέριο είναι κάτι το οποίο όχι μόνον διευκολύνει αυτή τη στιγμή τους πολίτες και τις επιχειρήσεις αλλά στέλνει και ένα μήνυμα αισιοδοξίας που το έχουμε παρά πολύ ανάγκη. Μπορούν, λοιπόν, να γίνονται πράγματα προς τη θετική κατεύθυνση, παρά τις δυσκολίες που περνάμε και ταυτόχρονα να ελπίζουμε ότι συνεχώς τα εμπόδια θα ξεπερνιούνται και θα γίνει τελικά πραγματικότητα αυτό που θέλουμε όλοι μετά από χρόνια: η χώρα μας να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης. Εφαλτήριο αυτής της ανάπτυξης μπορεί να είναι αυτά που γίνονται στον χώρο της ενέργειας και ιδιαίτερα αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή την ανάπτυξη του δικτύου στη Θεσσαλία που αποτελεί ένα πρώτο έργο μέσα στο 2016. Έχουμε μία υποδειγματική δουλειά που πρέπει να βρει μιμητές και αλλού.»

    Στην τελετή των εγκαινίων που έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, ο Δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος, έκανε λόγο για μια σημαντική μέρα για την πόλη, για ένα "μεγάλο αναπτυξιακό έργο πνοής σε ζώσα επαρχία, επ' ωφελεία κατοίκων και επαγγελματιών", και ζήτησε τη συνδρομή και τη συνεργασία του Υπ. Περιβάλλοντος για κάποια μεγάλα έργα του Δήμου που παραμένουν σε εκκρεμότητα, όπως αυτά του φράγματος της Σκοπιάς, της εκμετάλλευσης του Ενιπέα, του δρόμου Φαρσάλων-Λάρισας.

    Χαιρετισμό απηύθυνε και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κων. Αγοραστός, ο οποίος επεσήμανε τα πλεονεκτήματα του έργου λέγοντας πως θα συνεισφέρει πολλαπλά στην ανάπτυξη της περιοχής, καθώς θα επέλθει εξοικονόμηση ενέργειας και γενικότερη μείωση του κόστους διαβίωσης και μίλησε για την εξαιρετική συνεργασία που είχε η περιφέρεια με της ΕΠΑ στο πρόγραμμα αντικατάστασης καυστήρων πετρελαίου με φυσικό αέριο. Να σημειωθεί ότι ο Κ. Αγοραστός, σε κατ΄ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Π. Σκουρλέτη στο γραφείο του Άρη Καραχάλιου, ζήτησε επισταμένως από τον υπουργό την άμεση έγκριση της Περιβαλλοντικής Μελέτης για να αρχίσει η ΔΕΗ της εργασίες για την ολοκλήρωση του υδροηλεκτρικού έργου στη Μεσοχώρα, του ζήτησε να εγκρίνει τη μελέτη του δρόμου Φαρσάλων -Λάρισας, να δει με κατανόηση τα θέματα που του έθεσε η δημοτική αρχή των Φαρσάλων με προτεραιότητα στο νερό και να συνεχιστεί το πρόγραμμα αντικατάστασης καυστήρων μέσω ΕΣΠΑ.
    Από την πλευρά του ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΕΠΑ Θεσσαλίας Λεωνίδας Μπακούρας αναφέρθηκε στην πορεία και τους στόχους της εταιρίας και ανέλυσε την επενδυτική στρατηγική της. Όπως τόνισε, η εταιρία από το 2000 έως σήμερα έχει αναπτύξει πάνω από 811 χλμ. δικτύου φυσικού αερίου σε 7 Καλλικρατικούς Δήμους (Λαρισαίων, Βόλου, Τρικάλων, Καρδίτσας, Κιλελέρ (Νίκαια), Αλμυρού και Φαρσάλων), επεσήμανε πως στο δίκτυο διανομής έχουν ενεργοποιηθεί πάνω από 78.000 μετρητές, καλύπτοντας περισσότερους από 230.000 πολίτες στη Θεσσαλία, με βαθμό διείσδυσης άνω του 53% του πληθυσμού, ενώ στοχεύουν στα επόμενα χρόνια να "φθάσουμε στο 66% της διείσδυσης του φυσικού αερίου.
    Επεσήμανε πως μέχρι σήμερα, έχει επενδύσει πάνω από 100 εκ. για την κατασκευή των δικτύων ενώ φέτος θα κατασκευαστούν συνολικά 20 χλμ. και 2,9 χλμ. δικτύου χαμηλής και μέσης πίεσης αντίστοιχα, με το ύψος των επενδύσεων σε δίκτυα, πληροφοριακά συστήματα, ηλεκτρονικές υπηρεσίες κ.ά. να ξεπερνούν τα 7,8 εκ. ευρώ. Κάνοντας ειδική μνεία στην ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική της ΕΠΑ, επισήμανε πως οι μηνιαίες τιμές βασίζονται στο κόστος αγοράς αερίου και όσο μειώνεται η τιμή αγοράς του τόσο μειώνονται και οι τιμές προς όλους τους καταναλωτές, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του κόστους ενέργειας για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες. Δίνοντας μια εικόνα για το πόσο σημαντικά χαμηλότερα συγκριτικά με την περσινή περίοδο, διαμορφώνονται φέτος οι τιμές, τόνισε πως η μέση τιμή του αερίου κατά το φετινό τρίμηνο είναι μειωμένη κατά 21% σήμερα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, είναι φθηνότερο κατά 26,56% σε σχέση με το πετρέλαιο και κατά -31,4% φθηνότερος για τους βιομηχανικούς πελάτες.
    Ολοκληρώνοντας, ο Λ. Μπακούρας τόνισε πως η ΕΠΑ Θεσσαλίας είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις που θέτει η εφαρμογή του ν. 4336, για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας ενώ ανέφερε πως υπάρχουν και 7 εκ. ληξιπρόθεσμες οφειλές καταναλωτών προς την εταιρία, προσφέροντας δυνατότητες ρύθμισης χρεών.

    Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θ. Κιτσάκος, ο οποίος τόνισε πως στα επόμενα 9 χρόνια προγραμματίζεται επέκταση δικτύου 1.500 χλμ που θα ωφεληθούν πάνω από 150.000 νοικοκυριά ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές και 20.000 επιχειρήσεις επιπλέον.


ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ
Στα Φάρσαλα κατασκευάζεται ένα δίκτυο χαμηλής και μέσης πίεσης 6 χλμ. και 2,75 χλμ. αντίστοιχα. Το έργο, προϋπολογισμού 1,7 εκ. ευρώ, περιλαμβάνει κατασκευή σημείου εισόδου στην πόλη και αγωγού τροφοδοσίας εκ μέρους του ΔΕΣΦΑ και ΕΠΑ Θεσσαλίας. Οι εργασίες ξεκίνησαν στις αρχές του χρόνου και η τροφοδότηση της πόλης αναμένεται τον Σεπτέμβριο του 2016. Μέχρι στιγμής στη πόλη των Φαρσάλων έχουν υπογραφεί 154 συμβόλαια κατασκευής δικτύου, ενός 23 δημοτικά κτήρια έχουν συνάψει ήδη συμβόλαιο σύνδεσης. Με το αέριο τα δημοτικά αυτά κτήρια θα εξοικονομούν κατά έτος 140.000 ευρώ!

fa2

fa3

fa4

fa5

fa6

fa4

fa7

fa8

fa9

fa10

fa11

 fa13

 fa14

DHMOSFARSALON196 

  DHMOSFARSALON99

DHMOSFARSALON75

DHMOSFARSALON49

DHMOSFARSALON37

 

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε την συνέντευξη τύπου που δόθηκε από την αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου.

http://www.ifarsala.gr/2016/03/30/synentefxi-typou-gia-to-fysiko-aerio-sta-farsala/