Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

14η Γιορτή Χαλβά στα Φάρσαλα

 xal2019

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις της 14ης Γιορτής Χαλβά στα Φάρσαλα, το τριήμερο 27, 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2019 στην Πλατεία Δημαρχείου, που διοργανώθηκαν από τον Δήμο Φαρσάλων και τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης Δήμου Φαρσάλων (Ο.Π.Α.Κ.Π.Α. Δ.Φ.), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, το Επιμελητήριο Λάρισας και τον Συλλόγο Χαλβαδοποιών–Ζαχαροπλαστών. Χορηγός των εκδηλώσεων για 2η συνεχή χρονιά ήταν η Eurobank.
Το τριήμερο εκδηλώσεων οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα περίπτερα παρασκευής, δοκιμής και πώλησης χαλβά Φαρσάλων, γνωρίζοντας περισσότερα για το φημισμένο γλύκισμα της περιοχής, καθώς και στα περίπτερα της 7ης Έκθεσης Τοπικών Προϊόντων.

Οι εκδηλώσεις της Γιορτής ξεκίνησαν, με την «1η Συνάντηση Τοπικών Χορωδιών Φαρσάλων», στην οποία εμφανίστηκαν :

∙ Χορωδία ΚΑΠΗ του ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ
∙ Παραδοσιακή Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Ντόπιων «Ο Ενιπέας»
∙ Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Επαρχίας Φαρσάλων

Την εκδήλωση προλόγισε η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Βούλα Μπαλαμπάνη, ενώ σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου, ο Πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ Χρήστος Μπασαγιάννης, καθώς και οι εκπρόσωποι των χορωδιών.
Στο τέλος της εμφάνισης των χορωδιών απονεμήθηκαν από τον Δήμαρχο Φαρσάλων Μάκη Εσκίογλου, την Αντιδήμαρχο Φαρσάλων Σοφία Χατζηπλή και τον Πρόεδρο του ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ και υπεύθυνο της διοργάνωσης της Γιορτής, Χρήστο Μπασαγιάννη, έπαινοι συμμετοχής και αναμνηστικά δώρα, στους εκπροσώπους και μαέστρους των χορωδιών, Γλυκερία Μανίκα και Γιώργο Αργυρό, Βίκυ Ίφου, Βάσω Κοντοπούλου και Κώστα Χριστοδούλου.
To ίδιο βράδυ, οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με το «18ο Χορωδιακό Φεστιβάλ», όπου έλαβαν μέρος οι:

∙ Χορωδία Ομίλου Ερευνών Πηλίου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Μπακαλέξη. Στο ακορντεόν συνόδευε η μουσικός Μάρω Μπακαλέξη.
∙ Μικτή Πολυφωνική Χορωδία «Λίγεια» Γρεβενών, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Νικολέτα Παπάζογλου. Στο πιάνο συνόδευε η μουσικός Έφη Φαρμάκη.
∙ Δημοτική Χορωδία Τρικάλων,  υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ελένη Ζιάκα.
∙ Δημοτική Χορωδία Φαρσάλων,  υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του μαέστρου Κων/νου Μάτη, με συνοδεία πιάνου από τη μουσικό Κατερίνα Ζαρογιάννου.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Χορωδίας Φαρσάλων Γιάννης Μαλέτσικας, ενώ την παρουσίαση χορωδιών και του προγράμματος έκανε το μέλος της Δημοτικής Χορωδίας Φαρσάλων Κατερίνα Μπίμτσα.
Στο τέλος της βραδιάς στις φιλοξενούμενες χορωδίες απένειμαν αναμνηστικές πλακέτες και πρόσφεραν τοπικά προϊόντα ο Δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου, ο Αντιδήμαρχος Φαρσάλων, Νίκος Γκατζόγιας και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Χορωδίας Φαρσάλων, Γιάννης Μαλέτσικας, Επίσης, ο Πρόεδρος ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ Χρήστος Μπασαγιάννης, απένειμε έπαινο στη Δημοτική Χορωδία Φαρσάλων.

Την πρώτη βραδιά των εκδηλώσεων τίμησαν επίσης με την παρουσία τους, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων, οι Αντιδήμαρχοι Φαρσάλων, Δημοτικοί Σύμβουλοι, καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων και πλήθος κόσμου.

Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου με την παρουσία χιλιάδων κατοίκων του Δήμου και επισκεπτών, συνεχίστηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις. Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους, ο Αρχιερατικός Επίτροπός Βασίλειος Αναστασόπουλος, οι Βουλευτές Ν. Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος, Xρήστος Κέλλας και Βασίλειος Κόκκαλης, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Νικόλαος Ντίτορας, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου, ο Αντιπεριφεριάρχης της Π.Ε. Λάρισας Χρήστος Καλομπάτσιος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων Κώστας Δαμιανός, οι Αντιδήμαρχοι Φαρσάλων Σοφία Χατζηπλή, Νικόλαος Γκατζόγιας, Σταύρος Κουκουλιός και Δέσποινα Συροπούλου, ο Πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ Δ.Φ. Χρήστος Μπασαγιάννης, ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΦΑ Κώστας Μπαλατσός, η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Μαρία Ίφου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας Ρίζος Κομίτσας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Σωτήρης Γιαννακόπουλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Βαίτσα Αρσενοπούλου, Ευαγγελία Χαμορούσου, Κώστας Μπρόζος, Ευάγγελος Κατσιαούνης, η Πρόεδρος της Κοινότητας Φαρσάλων Δώρα Πρεκατέ και τα μέλη Κωνσταντίνος Βαρακλιώτης, Αθανάσιος Γεροβασίλης και Φωτεινή Πιτσιάβα, Πρόεδροι, Εκπρόσωποι και Μέλη των Κοινοτήτων του Δήμου, ο Α' Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Δημήτρης Παπαλέξης και τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου Λάρισας, Καλλιόπη Τζήκου και Γιώργος Τσιαπλές, η Υποδιοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Φαρσάλων Ελένη Δαμιανού, ο Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Φαρσάλων Θεόδωρος Σταφύλης, η πολιτευτής του ΚΙΝΑΛ Μαρία Γαλλιού, ο Διευθυντής του καταστήματος Eurobank Φαρσάλων Κώστας Ριζούλης, συνοδευόμενος από στελέχη της Τράπεζας, o Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φαρσάλων Γιώργος Πιτσάβας, εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων και συλλόγων.

xalv2

 

xalv3

Η δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων περιελάμβανε ξενάγηση των επισήμων στα περίπτερα της Γιορτής Χαλβά, τη συμμετοχή τους στην παρασκευή του φημισμένου προϊόντος στο εργαστήριο Χαλβά, επίσκεψη στα περίπτερα της 7ης Έκθεσης Τοπικών Προϊόντων, όπου τους προσφέρθηκαν παραδοσιακά προϊόντα, επίσκεψη στα περίπτερα των φορέων και συλλόγων ήτοι:του Εμπορικού Συλλόγου Φαρσάλων, του Συλλόγου Eθελοντών Aιμοδοτών Eπαρχίας Φαρσάλων, του 2ου Συστήματος Προσκόπων Φαρσάλων, όπου ενημερώθηκαν για τις δράσεις τους.

xalv4

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Σαββάτου προλόγισε η Προϊστάμενη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Βούλα Μπαλαμπάνη, ενώ σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν οι Βουλευτές Ν. Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας και Βασίλης Κόκκαλης, οι εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών της Γιορτής, δηλαδή, ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Σωτήρης Γιαννακόπουλος, ο Πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ Δ.Φ Χρήστος Μπασαγιάννης, και ο Δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου, καθώς και ο Διευθυντής της Eurobank Φαρσάλων, Kώστας Ριζούλης, ως χορηγός της εκδήλωσης.
Eπίσης, χαιρετιστήρια μηνύματα για την επιτυχία των εκδηλώσεων απέστειλαν οι Βουλευτές Ν. Λάρισας, Στεργιανή Μπίζιου και Ευαγγελία Λιακούλη.
Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Φαρσάλων, μεταξύ άλλων, ανέφερε «όπως έχω πει από την αρχή της θητείας μας που δεν έχει κλείσει ακόμη μήνα, ο στόχος μας ήταν φέτος να διοργανώσουμε μέσα σε ελάχιστο χρόνο μία γιορτή, αντάξια της φήμης και της ιστορίας του Φαρσαλινού χαλβά. Αν κρίνω από την παρουσία σας, νομίζω πως το πετύχαμε.

Ας ευχηθούμε πως στην επόμενη γιορτή Χαλβά, θα ευτυχήσουμε όλοι μας και περισσότερο οι επισκέπτες, να δουν από κοντά λειτουργικό το μουσείο χαλβά. Το ξέρω πως έχει εξαγγελθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε πράξη, να στεγάσουμε στο Πύργο του Δεληδημητρίου, όλη την ιστορία του Φαρσαλινού Χαλβά, δημιουργώντας έναν ακόμη πόλο επισκεψιμότητας στην πόλη.
Το ερώτημα βέβαια δεν είναι μόνον πώς θα αξιοποιήσουμε ως Φάρσαλα ιστορικά αυτό το ισχυρό brand name που λέγεται «Χαλβάς Φαρσάλων». Το μείζον θέμα για εμάς και για την τοπική οικονομία είναι πως θα συνεισφέρουμε στην εμπορική του ενδυνάμωση, η οποία μπορεί να έρθει μέσα από την – με κάποιο τρόπο – κατοχύρωση του προϊόντος. Τα έχουμε συζητήσει με τους χαλβαδοποιούς, δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς πρόκειται για ένα πολυσύνθετο ζήτημα. Υπάρχει όμως πλειάδα ιδεών που εάν τις αντιμετωπίσουμε με θετική διάθεση κα προπαντός με συνεργατικότητα, μπορούν να ευοδωθούν και να μας οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα.

Γι' αυτό και θα ξαναπώ ότι ο αγώνας για εμάς δεν ολοκληρώνεται αύριο, με το πέρας των τριήμερων εκδηλώσεων που βρίσκονται υπό την αιγίδα της Γιορτής Χαλβά. Συνεχίζεται καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ώστε η επόμενη και οι επόμενες γιορτές Χαλβά, να γίνουν μεγαλύτερες, καλύτερες, να φέρουν περισσότερο κόσμο στην πόλη μας και να κάνουν τον χαλβά Φαρσάλων γνωστό σε όλα τα μήκη και τα πλάτη».
Ο Πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ Χρήστος Μπασαγιάννης, μεταξύ άλλων ανέφερε πως «σχεδιάσαμε εκδηλώσεις με γνώμονα το σεβασμό στο τοπικό προϊόν, ενώ παράλληλα αξιοποιήσαμε ισοσκελώς όλες τις δομές πολιτισμού της επαρχίας μας. Ανάλογα θα πράξουμε και στο μέλλον.»

Ακολούθησε συναυλία με τον Δημήτρη Μπάση ο οποίος με το ιδιαίτερο ηχόχρωμα της φωνής του και με ανανεωμένη διάθεση ερμήνευσε τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία, αλλά και αγαπημένα τραγούδια μεγάλων δημιουργών. Ο αγαπημένος καλλιτέχνης, με την υπέροχη φωνή του ενθουσίασε το πολυπληθές κοινό που κατέκλυσε όλο το κέντρο της πόλης και μαζί με τη Δήμητρα Σταθοπούλου προσέφεραν ένα ποιοτικό και παράλληλα άκρως διασκεδαστικό πρόγραμμα.
Πριν την έναρξη της συναυλίας ο Δήμαρχος Φαρσάλων, απένειμε τιμητική πλακέτα, στην Σαρακατσάνη Ευαγγελία, αθλήτρια καλαθοσφαίρισης, με Φαρσαλινή καταγωγή, για τη συμμετοχή της και την κατάκτηση χρυσού μεταλλίου με την Εθνική Ομάδα Κωφών Γυναικών, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ, στην Πολωνία, τον Ιούλιο του 2019.

mpasis

 

MPASIS2

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν την Κυριακή με το «11o Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών», με τη συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου και υπό τους ήχους της ορχήστρας του Φαρσαλινού Δημήτρη Χατζηπλή.
Η έναρξη του Φεστιβάλ έγινε από τον Δήμαρχο Φαρσάλων, ενώ την παρουσία των χορευτικών συλλόγων έκανε η υπεύθυνη του Χορευτικού Τμήματος του ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ, Χρύσα Καραπατάκη.
Στο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών έλαβαν μέρος οι:

  •  Πολιτιστικός Σύλλογος Επαρχίας Φαρσάλων "Τα Τζουμέρκα"
  •  Μορφωτικός-Εκπολιτιστικός Σύλλογος Σταυρού
  •  Χορευτικό Τμήμα ΟΠΑΚΠΑ Δήμου Φαρσάλων
  •  Σύλλογος Ηπειρωτών Φαρσάλων & Περιχώρων
  •  Πολιτιστικός Σύλλογος Ντόπιων Επαρχίας Φαρσάλων "Ο Ενιπέας"
  •  Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Επαρχίας Φαρσάλων
  •  Σύλλογος Σαρακατσαναίων Επαρχίας Φαρσάλων "To Tσελιγκάτο"

    Μετά τη λήξη της εκδήλωσης απονεμήθηκαν αναμνηστικοί έπαινοι στους εκπροσώπους των χορευτικών συλλόγων για τη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ, από τoν Δήμαρχο Φαρσάλων, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων, τους Αντιδημάρχους Φαρσάλων και τον Πρόεδρο του ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ.

Οι εκδηλώσεις της 14ης Γιορτής Χαλβά ολοκληρώθηκαν με την εμφάνισης της Ορχήστρας Νέων Φαρσάλων, στην Πλατεία Λαού, η οποία έπαιξε έντεχνη ποιοτική μουσική, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου της, Κώστα Χριστοδούλου.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Νίκος Πελεκούδας Πρόεδρος του Συλλόγου της Ορχήστρας Νέων Φαρσάλων, ενώ σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν οι Δήμαρχος Φαρσάλων και ο Προέδρος του ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ.

Ο Δήμος Φαρσάλων ευχαριστεί τους συνδιαργανωτές, την Eurobank, τους συλλόγους, φορείς και τοπικούς παραγωγούς για την συμμετοχή τους στην 14η Γιορτή Χαλβά. Eπίσης, τους υπαλλήλους του Δήμου, το Αστυνομικό Τμήμα Φαρσάλων και γενικότερα όσους συνέβαλαν και συμμετείχαν στην επιτυχή υλοποίηση της Γιορτής.